Scouting

baden-powell_semfundo02Scouting is ontstaan rond 1907 in Engeland. Lord Baden Powell organiseerde rond deze tijd het eerste verkennerskamp en schreef het boek “Scouting for Boys”. Deze man is dan ook de grondlegger van de Scoutingorganisatie zoals die nu bestaat. Het is nu de grootste jeugdorganisatie ter wereld met meer dan 13 miljoen leden wereldwijd. In Nederland zijn ongeveer 85.000 kinderen en jongeren lid van Scouting, en zijn 25.000 vrijwilligers actief.

Van Bever tot Explorer

Scouting staat open voor iedereen, of je nu jong of oud bent. Al vanaf 4 jaar ben je welkom bij Scouting Abbé Pierre. Bij Scouting wordt gewerkt met verschillende leeftijdsgroepen die speltakken worden genoemd. De jongste speltakken spelen hun spel in een thema. Het spelen in een thema prikkelt de fantasie en stimuleert de ontwikkeling van het kind.

Scoutingtradities

Bij Scouting hebben we een aantal tradities. Zo is er bijvoorbeeld het uniform en openen en sluiten we elke bijeenkomst met elkaar. Al deze gebruiken hebben een bepaalde betekenis en horen bij Scouting. De gebruiken samen vormen een geheel, ze kunnen niet los van elkaar worden gezien. Ze horen bij elkaar en vullen elkaar aan. Net als iedere Scoutinggroep hechten we waarde aan deze gebruiken, maar we interpreteren ze wel op een moderne manier.

Openen en sluiten

Aan het begin van de bijeenkomst wordt de opkomst officieel geopend. Aan het eind van de opkomst wordt deze ook weer gesloten voordat ieder weer zijn eigen weg gaat. Iedere leeftijdsgroep doet dit op een eigen manier. De Scouts openen bijvoorbeeld met het hijsen van de vlag en de Welpen sluiten de opkomst af met een yell. Het openen en sluiten geeft een symbolische grens weer: de grens waar het Scoutingspel begint en eindigt.

Installeren

scouts-installeren-2011
Installatie Scouts 2011

Als je een paar keer hebt meegekeken en meegespeeld bij een speltak kun je besluiten écht lid te worden van de groep. Je wordt lid van Scouting Abbé Pierre, wat betekent dat je na een paar maanden geïnstalleerd zult worden. Bij de installatie leg je de belofte af en krijg je het speltakteken en installatieteken voor op je uniform, en eventueel de groepsdas. Het installeren is vooral een feestje waarna de nieuwe leden écht bij de groep horen!

Scouting in de maatschappij

Scouts zie je overal! Je komt ze tegen in de buurt tijdens één van onze opkomsten, maar ook bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Scouts zijn maatschappelijk zeer actief op allerlei gebieden.

Ook Scouting Abbé Pierre doet haar best om maatschappelijk actief te zijn en dit over te brengen aan de jeugdleden. Zo staan samenwerken en leren door te doen hoog in het vaandel en maken de leden kennis met de wereld en de natuur om zich heen. Ook zijn wij te zien bij diverse activiteiten in de regio, bijvoorbeeld bij de lokale dodenherdenking.